Κυριακή 23 Μαΐου 2010

Οι εθελοντές του...πηλού στην Όσσα!

Σε ...οικολογικές παρεμβάσεις στο πάρκο του δημοτικού διαμερίσματος της Όσσας προχωρεί ο Δήμος Νέσσωνος ενεργοποιώντας τη γνωστή ...ομάδα πήλινων κατασκευών που δρα στο νομό Λάρισας και η οποία σε συνεργασία με το Δήμο Μελιβοίας έχει αναλάβει και τη δημιουργία ολόκληρου πήλινου εναλλακτικού χωριού στον Κίσσαβο.
Στην περιοχή αυτή συγκεκριμένα, από το δήμο έχει παραχωρηθεί ένα πάρκο στο Σύλλογο Γυναικών Συκουρίου, που ουσιαστικά έχει «υιοθετηθεί» από τις γυναίκες καθώς το χρησιμοποιούν για τις διάφορες δραστηριότητές τους.
Έτσι στο Συκούριο έπειτα από πρόσκληση των Λαρισαίων Κώστα Κοντομάνου και Στέλιου Γκακάρα που έχουν συστήσει την ομάδα κατασκευών από πηλό και πλιθιά (cob) αναμένονται σήμερα και αύριο να καταφθάσουν περίπου 50 εθελοντές από όλη την Ελλάδα που θα φιλοξενηθούν από το Σύλλογο Γυναικών και θα πιάσουν δουλειά στο Πάρκο κατασκευάζοντας πήλινα παγκάκια, ψησταριές κιόσκια και αψίδες με προοπτική να δημιουργηθεί και εκεί στο μέλλον ένα μικρό πήλινο χωριό.
ΠΗΛΟΣ ΚΑΙ ΠΛΙΘΙΑ...
Εξηγώντας τις τεχνικές και τα γήινα υλικά, τον πηλό και τα πλιθιά τα λεγόμενα και κομπ, που θα χρησιμοποιηθούν για τις κατασκευές στο πάρκο της Όσσας, ο Κώστας Κοντομάνος θα μας πει:
«Tο κομπ θεωρείται σαν μία από τις πιο αρχαίες τεχνικές χτισίματος με γήινα υλικά. Εδώ χρησιμοποιούνται τα χέρια και τα πόδια για να σχηματιστούν μάζες πηλού αναμεμιγμένου με άμμο και άχυρο, οι οποίες τοποθετούνται η μία πάνω στην άλλη διαμορφώνοντας έτσι μονολιθικές κατασκευές με μεγάλη σταθερότητα. Η λέξη κομπ προέρχεται από μια παλιά αγγλική λέξη cob που σημαίνει σβώλος.
Τα πλιθιά είναι επίσης από τα πιο παλιά δομικά υλικά. Γίνονται μόνον από αργιλώδες χώμα που έχει υγρανθεί με νερό, προσθέτοντας μερικές φορές κομμένο άχυρο, τρίχες κατσίκας ή άλλες ίνες που προστίθενται για ενίσχυση και που στη συνέχεια αφήνεται να στεγνώσει στο επιθυμητό σχήμα. Συνήθως τα πλιθιά έχουν σχήμα παραλληλεπίπεδο και κτίζονται όπως τα τούβλα.
 Το άχυρο σαν οικοδομικό υλικό αποτελεί ανανεώσιμη πηγή, έχει εξαιρετικές μονωτικές δυνατότητες, καλύτερες από οποιοδήποτε άλλο υλικό και είναι πολύ εύκολο στο κτίσιμο. Τα σπίτια από αχυρόμπαλες είναι πολύ της μόδας στην Αγγλία και στις νοτιοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες όπου υπάρχουν συγκεκριμένοι για αυτά πολεοδομικοί κανονισμοί ακόμη και δυνατότητα εξασφάλισης στεγαστικού δανείου από τράπεζες.
Τα τσουβάλια με χώμα σαν τεχνική είναι και παλιά και νέα. Σάκοι με άμμο χρησιμοποιούνται από το στρατό για τη δημιουργία οχυρωματικών έργων ή για τον έλεγχο των νερών των ποταμών. Οι ίδιοι λόγοι που καθιέρωσαν τους σάκους στις παραπάνω εφαρμογές ισχύουν και για το κτίσιμο σπιτιών. Οι τοίχοι είναι συμπαγείς και γεροί, αντέχοντας όλων των ειδών τις καταπονήσεις από άσχημες καιρικές συνθήκες μέχρι σφαίρες και βόμβες.
Η μέθοδος με το χώμα σε καλούπια είναι τουλάχιστον τόσο παλιά όσο και το Σινικό Τείχος. Είναι αρκετά όμοια με τα πλιθιά και το κομπ στο ότι το μίγμα είναι κυρίως άμμος και πηλός. Η διαφορά είναι ότι το υλικό συμπιέζεται σε καλούπια τα οποία συνήθως δημιουργούν πολύ επίπεδες και κάθετες επιφάνειες.
Η ρευστή γη είναι όμοια με το κοινό μπετόν γιατί τα υλικά αναμιγνύονται με τον ίδιο τρόπο χρησιμοποιώντας τσιμέντο σαν συνεκτικό υλικό. Η μόνη διαφορά είναι ότι αντί για την άμμο και τα χαλίκια που χρησιμοποιούνται για το μπετόν εδώ χρησιμοποιείται κοινό χώμα. Επίσης χρησιμοποιείται λιγότερο τσιμέντο. Δεν απαιτείται ιδιαίτερη συντήρηση σε αυτούς τους τοίχους μια και έχουν αυξημένη αντίσταση στον ήλιο και την βροχή».
Όσο για τα υπόλοιπα, δεν μένει παρά να δούμε τα αποτελέσματα μετά το ραντεβού που δόθηκε στην Όσσα.


ΠΗΓΗ : ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ



Δεν υπάρχουν σχόλια: